Om oss

Falu Spelmanslag är en folkmusikförening som är öppen för alla som på grund av sin kärlek till folkmusiken vill förkovra sig under generösa inlärnings- och uppspelningsformer.

Om ossSå definierade Jan Engsås laget för 15 år sedan, och beskrivningen håller fortfarande. Falu spelmanslag består idag av närmare 50 medlemmar med hemvist i Falun med omnejd som spelar tillsammans för att vi älskar att dela musikglädjen med varandra – och med lyssnare och dansare.

Varje torsdag  kl 18.30 träffas alla som vill och kan på Stefansgården i Haraldsbo där vi tränar på gamla låtar, lär oss nya, fikar och diskuterar folkmusiklivets stora frågor. Vi är mycket stolta och glada att få spela för två berömda spelledare. Maria Jonsson är känd i vida musikkretsar både som solist och genom sina band Timber och Namo. Hon leder laget vid flera av våra träningar och en del spelningar, alltid kunnig, pedagogisk och med en nyskapande glimt i ögat. Mera om henne kan du läsa på hennes egen hemsida. Ebba Åslund har varit medlem i laget ända sedan de första åren och hennes låtminne är svårt att matcha. Hon är en mycket driven och mångsidig spelman, som även leder gruppen Skogsstiernan, älskad av danspubliken.

Just när vi får spela för ett gungande, svettigt dansgolv fram på småtimmarna är vi som allra lyckligast. Därför söker vi musik som svänger, oavsett geografiskt ursprung. Som invånare i Dalarnas residensstad är vi förstås särskilt måna om den fantastiska låtskatten från Dalarna. Men vi har tack vare Maria också upptäckt den sprittande Västerbottensmusiken, och de svängiga låtarna från Värmland och Norge har sedan lång tid en stor plats i våra hjärtan.

Mångfald är vårt honnörsord och ledord även för framtiden. Vi önskar flera medlemmar med färska idéer, utmanande spelningar och en danspublik med öppna öron och spritt i benen. Hoppas att vi får äran att spela med eller för dig som läser detta! Du kan dansa till oss under Musik vid Siljan-veckan (speciellt Svabensverk på måndagsnatten och givetvis i Bingsjö på onsdagen) eller fika till vårt spel i Stadsparken i augusti. Exakt tider och platser för dessa spelningar, samt andra evenemang där vi medverkar, läggs in kontinuerligt under Kalender ovan. Blir väntan för lång finns vår CD-skiva I stöten att köpa t.ex. på Ginza. Vi ses och hörs!